Ta fram en varumärkes-plattform
Att använda en varumärkesplattform är ett smart och effektivt sätt att stärka varumärket. Plattformen fungerar som språngbräda för allt från kommunikation till produktutveckling – och gör att alla på företaget drar åt samma håll.

VAD ÄR EN VARUMÄRKES-PLATTFORM?
En varumärkesplattform är ett strategiskt dokument som alla i organisationen har nytta av. En samling kärnfulla texter som ringar in ert syfte, era övertygelser, kärnan av er verksamhet och er riktning framåt
En varumäkresplattform innehåller:
Mission - varför ni finns
Kontext – omvärlden utifrån er synvinkel
Historia – hur allt började
Kärnvärden – företagets sätt att vara
Arketyp - er grundpersonlighet
Värderingar – er kultur
Idealkund/målgrupp – de ni finns till för
Erbjudande – hur ni hjälper era kunder
Löfte – vad ni alltid levererar
Vision - er dröm om framtiden
Därför BEHÖVER NI EN VARUMÄRKESPLATTFORM
En varumärkesplattform hjälper hela organisationen att hålla kurs i en föränderlig vardag. Den är er språngbräda för mer effektiv kommunikation, relevant produktutveckling och en enhetlig kundupplevelse.
Varumärkesplattformen är en inspirationskälla till nya idéer och utveckling, i linje med er affärsidé. Den hjälper alla i organisationen att dra åt samma håll.
Ökat engagemang är också en effekt av att använda en varumärkesplattform. Den gör det lättare för både medarbetare, kunder och aktieägare att sluta upp bakom er idé.
Slutligen fungerar en varumärkesplattform också som lathund. Varje gång ni vill berätta om företaget finns texter att utgå ifrån i plattformen. Det gör att man inte behöver formulera det mest grundläggande om och om igen. Texterna finns redan.
TA FRAm EN varumärkesplattform
– Så går det till
Att ta fram en varumärkesplattform börjar med ett möte där vi stämmer av era behov och önskemål. Tidsramar, nuläge och era önskemål kring effekt och resultat.
Därefter följer fyra moment: Research, workshop, copywriting och feedback.
Research
Jag sätter mig in i företagets verksamhet och kultur. Jag läser in mig på relevant underlag som styrdokument, tidigare kampanjer, information om hur bolaget startade. Jag brukar också intervjua nyckelpersoner i verksamheten, tex grundaren för att bygga djup förståelse för allt ifrån historia till språk, kultur och värderingar.
2. workshops
Att ha en eller flera workshops med en utvald grupp på företaget är mycket bra av flera skäl. Dels ökar det chanserna att innehållet i plattformen hamnar rätt får början. Men det är också ett sätt att involvera medarbetarna i arbetet. Det skapar bra förutsättningar för det senare implementeringsarbetet av plattformen – att medarbetarna både uppskattar och använder den.
3. copywriting
Sen är det dags för mig att börja tratta ner insikter, information och inspel till skarp copy. Här mejslas all text fram.
Allra bäst är om någon hos er med extra djup kännedom om varumärket kan vara bollplank till mig också under skrivprocessen.
4. Feedback
Vi är inte framme förrän ni är helt nöjda.
När det finns ett utkast för hela plattformen brukar det skickas på korr till flera berörda parter i organisationen för att samla in slutgiltig feedback. När korren är fixade levereras er nya varumärkesplattform.
